历年中考英语真题及答案之阅读理解(2023年天津卷)
开心田螺
2025-12-11 15:16:40
0

四、阅读理解(本大题共15小题,每小题2分,共30分)

阅读下面的材料,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。

A

In the morning, Daniel and Peter finished their breakfast quickly. They put on their school uniforms (校月艮),took their school bags and walked quickly to the bus stop. They had to wait for their school bus as usual. They waited for half an hour but the bus didn't come. The two brothers were starting to get worried. They did not want to be late for school.

Just then, Daniel's classmate, Ben, came with a football on his bike. They were surprised to see that Ben wasn't in his school uniform.

Ben stopped in front of the two brothers and asked, "Where are you going?”

“To school,replied Peter quickly.

“Why areirt you ready fbr school, Ben?” Daniel asked.

“Have you forgotten that today is a school holiday”aughed Ben. “We have no lessons today!”

When Daniel and Peter told their mother about it, they all laughed. At last, the brothers joined Ben in playing football in the field nearby.

What a special morning!

46. When did the story happen?

A. In the morning. B. At noon.

C. In the afternoon. D. In the evening.

47. How did Daniel and Peter feel when their school bus didn't come?

A. Angry. B. Excited. C. Lonely. D. Worried.

48. Why were the two brothers surprised?

A. Ben was a football fan. B. Ben wasn^ in his school uniform.

C. Ben had a bicycle. D. Ben was leaving school.

49. The bus didn't come because ______ .

A. the weather was bad B. the driver was sick

C. it was a school holiday D. there was something wrong with it

50. What did the two brothers do at last?

A. They went to the cinema. B. They played football with Ben.

C. They read books at home. D. They cooked with their mother.

答案解析:

46.根据文中“In the morning, Daniel and Peter finished their breakfast quickly.”可知故事发生在早上。所以选A。

47.由“They waited for half an hour but the bus didn't come. The two brothers were starting to get worried.”可知,校车没来,两兄弟开始担心,不想上学迟到。所以选D。

48.从“They were surprised to see that Ben wasn't in his school uniform.”能明确,两兄弟惊讶是因为Ben没穿校服。所以选B。

49.依据Ben说的“Have you forgotten that today is a school holiday”以及后文可知,校车没来是因为今天是学校假期。所以选C。

50.根据“At last, the brothers joined Ben in playing football in the field nearby.”可知,最后两兄弟和Ben一起踢足球了。所以选B。

B

About 80% of people do not get enough vitamin (维生素)D every day. But this vitamin is very important for your health.

Vitamin D is really important fbr our bones (骨.骼).When we are young, vitamin D builds up our bones and makes them strong. When we are older, we still need vitamin D to keep our bones strong. Our bodies keep the vitamin D in our bones and teeth. Then we lose vitamin D as we work and exercise during the day. But our bodies can't make vitamin D. So we have to get it from outside of our bodies.

Where can a person get this very important vitamin? Vitamin D is in foods like fish and eggs. Sometimes, vitamin D is added to bread, milk, and orange juice. Food is not the only way our bodies can get vitamin D. The sun also gives us vitamin D. If we want to be healthy, we should spend some time in the sun each day. Too much sun is not good fbr you, but about 15 minutes a day is usually enough. And we should be sure to eat foods that are rich in vitamin D, too.

51. The writer says that vitamin D ______ .

A • makes our bones strong B. keeps our hair clean

C. is not necessary fbr our teeth D. is harmful to our hearts

52. Why do we have to get vitamin D from outside of our bodies?

A. It makes us popular. B. It helps us eat more food.

C. Our bodies can't make vitamin D. D. The more vitamin D, the better.

53. according to the writer, people can get vitamin D by ______ .

A. eating fish B. watching TV

C. working hard D. having a sleep

54. How long are we advised to spend in the sun each day?

A. About 15 minutes. B. About 45 minutes.

C. About 1 hour. D. About 2 hours.

55. paragraph 3 mainly tells us ______ .

A. what vitamin D is B. where we can get vitamin D

C. how much vitamin D we need D. why people don?t like vitamin D

答案解析:

51.A由“Vitamin D is really important for our bones (骨骼). When we are young, vitamin D builds up our bones and makes them strong.”可知,维生素D能让我们的骨骼强壮。所以选A。更多真题请微信搜索英语巴士小程序。

52.文中明确提到“But our bodies can't make vitamin D. So we have to get it from outside of our bodies.”,即我们的身体不能制造维生素D,所以必须从体外获取。所以选C。

53.根据“Vitamin D is in foods like fish and eggs.”可知,人们可以通过吃鱼获取维生素D。B选项“看电视”、C选项“努力工作”、D选项“睡觉”都不能获取维生素D。所以选A。

54.从“If we want to be healthy, we should spend some time in the sun each day. Too much sun is not good for you, but about 15 minutes a day is usually enough.”可知,建议每天在阳光下待约15分钟。所以选A。

55.第三段主要讲述了人们可以从鱼、鸡蛋等食物以及阳光中获取维生素D,即主要告诉我们从哪里可以获取维生素D。所以选B。

C

Most people love animals. Many children's books use animals as the main characters. Many people look after animals as pets. The love fbr animals may be why both children and adults (成年人)enjoy going to zoos.

In the past, zoos were usually started by rich people. The first zoo was started by a queen in Egypt in 1500 BC. Raising animals was a way fbr people to show they were wealthy and powerful. Sadly, the animals in the early zoos were not treated well. They didn't receive enough attention or care.

Today, zoos still bring people pleasure, but they try to protect animals and teach people as well. Zoos must follow rules. People must provide animals with a clean place to live, food and water, and health care. In this way, the rules help protect the animals.

Some people think the rules are not enough. They want to do more to protect the animals they love. For example, people disapproved of the use of some large animals in shows. They thought the zoos didn't have enough space fbr the animals to show. They also thought the animals were not treated properly. With so many people against the shows, the zoos decided to make a change.

People see animals in zoos. At the same time, they try to learn about and protect them. Both people and animals can get a lot from each other.

56. Who started the first zoo?

A. A queen in Egypt. B. A king in Egypt.

C. A queen in England. D. A king in England.

57. How does the writer feel about the animals in the early zoos?

A. He doesn⁹1 care about them. B. He feels sad fbr them.

C. He is proud of them. D. He is afraid of them.

58. According to the passage, zoos today must ______ .

A. train people fbr shows B. help look after family pets

C. provide health care fbr tourists D. follow the rules to protect animals

59. The phrase “disapproved of” in Paragraph 4 means “ ______ ”

A. wrote about B. depended on C. were against D. were good at

60. What is the passage mainly about?

A. Large animals in shows.

C. Animals in the wild.

B. Famous zoos around the world.

D. Zoos in the past and today.

答案解析:

56.根据“The first zoo was started by a queen in Egypt in 1500 BC.”可知,第一个动物园是由埃及的一位女王创办的。所以选A。

57.由“Sadly, the animals in the early zoos were not treated well. They didn't receive enough attention or care.”可知,早期动物园的动物没有得到很好的对待,作者对此感到难过。所以选B。

58.依据“Today, zoos still bring people pleasure, but they try to protect animals and teach people as well. Zoos must follow rules.”可知,如今的动物园必须遵守规则来保护动物。所以选D。

59.根据“They thought the zoos didn't have enough space for the animals to show. They also thought the animals were not treated properly. With so many people against the shows...”可知,很多人反对在表演中使用一些大型动物,“disapproved of”意为“反对”,与“were against”同义。所以选C。

60.文章第二段讲述了过去的动物园,第三、四段讲述了如今的动物园,所以文章主要关于过去和现在的动物园。所以选D。

相关内容

热门资讯

2025年留学机构权威排名:基... 在留学竞争日益激烈的今天,选择一个专业、可靠的机构已成为成功申请的关键。一份有价值的排名,不应仅凭印...
梁建章、黄文政对话8孩妈妈史晓... 一直以来,中国是一个讲究“多子多福”传统的国家。在过去,人们都认为儿孙满堂才是福气。近些年来,中国生...
中南民族大学:“中华有我”青春... 中国教育报-中国教育新闻网讯(记者 程墨 通讯员 谢紫莹 陈韶月)“青春的旋律与时代的和声在此交汇。...
2026年高考作文预测及佳作赏... 2026年高考作文预测及佳作赏析:岁月的脚步声 阅读下面的材料,根据要求写作。 材料一:时间是我们最...
26年赣南医科大学成人教育本科... 赣南医科大学 2026年成人高考 学校简介 赣南医科大学位于著名革命老区——江西省赣州市内,是江西...
“失联风波”过后,87岁画家范... 据澎湃新闻报道,12月11日,画家范曾在北京参加活动,并捐赠字画。这是他自8月“失联风波”后首度公开...
普通学校特教资源教室建设解决方... 随着融合教育理念的深入推广,越来越多的普通学校开始接收有特殊教育需求的学生。然而,许多学校在实际操作...
广东省2026届普通高中毕业班... 一、阅读(72分) (一)阅读I(本题共5小题, 19分) 阅读下面的文字,完成1~5题。 材...
缓解亲子矛盾 家长如何化身“战... 微信公众号提问 初三学生面临中考,每个家长都渴望孩子取得好成绩,所以不时流露出的焦虑情绪也会影响孩子...
2015-2025年中央财经大... 2025年中央财经大学347心理学专业基础综合考研真题【回忆版没有答案,无选择题】 2024年中央财...