历年中考英语真题及答案之阅读理解(2016年北京卷)
开心田螺
2025-10-27 11:30:00
0

阅读理解(共50分)

六、阅读下列短文,根据短文内容,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择最佳选项。(共30分,每小题2分)

A

41.On Saturday Sophia was .

A.in the summer Palace B.in the British Museum

C.at Tower Bridge D.at Heathrow Airport

42.What was the weather like when Steve was in Paris?

A.Rainy. B.Warm. C.Cloudy. D.Cold.

43.How long did it take Jack to get back home?

A.Two hours. B.Three hours. C.Four hours. D.Five hours.

44.Kate was in Sydney for .

A.a picnic B.a concert C.a football game D.a flower show

答案解析:

41. 根据Sophia的发言“I was in the Summer Palace in Beijing on Saturday.” 可知,周六Sophia在颐和园,所以选A。

更多题库请微信搜索英语巴士小程序。

42. 从Steve所说“It was cloudy the whole weekend in Paris.” 能得出,Steve在巴黎时天气多云,所以选C。

43. 由Jack的话“It took me five hours to get back home.” 可知,Jack回家花了五个小时,所以选D。

44. 依据Kate的表述“On Sunday I was in Sydney for a concert.” 可知,Kate在悉尼参加音乐会,所以选B。

B

From Nobody to Somebody

Brian was a funny student. He loved watching comedies(喜剧) best and hoped to become a comedy actor one day.

When he heard about the talent show to be held at his school, Brian decided to take part in. He had never acted on stage(舞台) before, and he was very excited. But some students laughed at him. “You are not funny but silly,” Ken, one of his classmates, said to his face. “No one will like what you do,” another boy also said to him, loudly.

Brian couldn’t understand why they were so unkind to him. For a moment, he thought about giving up the show. But he remembered how much his friends liked his jokes, and also his teachers said he was very funny. So he decided to prepare for the show.

Brian did a great job at the talent show. Everyone loved his performance, and he won the first prize! His teachers and friends were proud of him. Even so, Ken told Brian that he was not funny, and that he would never be successful. Brian didn’t understand why Ken said so, but he realized that it had nothing to do with him. He confidently continued to work towards his goal.

As the years went on, Brian met more people like Ken. “You’ll do a terrible job,” they said to him. Luckily, most people encouraged him and some helped him to become even funnier. He got a lot of opportunities to perform in movies. He was even invited to appear on television. His fans thanked him because his comedies made them feel good when they were unhappy.

Now Brian is a big comedy star! He is doing what he loves best. He never feels stressed like those unkind people, and he laughs all day long!

45.What did Brian love best when he was a student?

A.Going to school. B.Helping classmates.

C.Watching comedies. D.Meeting new friends.

46.Brian decided to prepare for the show because .

A.his friends liked his jokes B.he was invited by a TV station

C.he wasn’t busy acting in movies D.Ken was expecting his performance

47.After winning the first prize, Brian .

A.began to understand Ken B.became a teacher of acting

C.encouraged others to join him D.continued to work towards his goal

48.Brian’s fans thanked him because his comedies brought them .

A.success B.happiness C.luck D.pride

答案解析:

45. 根据文中“Brian was a funny student. He loved watching comedies(喜剧) best...” 可知,Brian当学生时最喜欢看喜剧,所以选C。

46. 从“But he remembered how much his friends liked his jokes, and also his teachers said he was very funny. So he decided to prepare for the show.” 能得出,因为朋友们喜欢他的笑话,所以他决定为表演做准备,选A。

47. 依据“Everyone loved his performance, and he won the first prize!... Brian didn’t understand why Ken said so, but he realized that it had nothing to do with him. He confidently continued to work towards his goal.” 可知,赢得一等奖后,Brian继续朝着他的目标努力,选D。

48. 由“His fans thanked him because his comedies made them feel good when they were unhappy.” 可知,Brian的粉丝感谢他是因为他的喜剧给他们带来快乐,选B。

C

Are You Right Handed or Left Handed?

Which hand do you use when you write? About 8 to 15 percent of people are left handed. They often have to use tools that are designed for right-handed people. So it is difficult for left-handers to use most tools. If you are right handed, try this experiment: Take a knife with your left hand and try cutting a potato into pieces. Don’t be surprised if you feel awkward(别扭的).

In the past, people thought it was strange to use the left hand. Young students looked down upon their left-handed classmates. Some children were even punished for using their left hand to write. But these days parents and teachers have accepted that. In almost every school in the world, left-handed students can use their left hand to write.

What causes people to be left handed or right handed? Experts have searched long and hard on this. They concluded(得出结论)that left-handed people are left handed for the same reason that right-handed people are right handed. One out of every ten people just is a left-hander. It’s simply like the color of our eyes—some people have brown eyes, while some others have black eyes.

However, many researchers think that left-handers and right-handers are different in some aspects. Right-handers are more talkative and outgoing than left-handers. Many right-handed people understand spoken words better. For example, after they listen to directions to a supermarket, they can find it easily. Right-handers are good at organizing people, too. They are also better basketball guards. Just ask Yao Ming.

Research shows that left-handers are creative and artistic. Many famous performers, like Jim Carrey and Paul McCartney, are left handed. Many left-handers learn better visually(在视觉方面). In art, both Leonardo da Vinci and Michelangelo were left handed. In music, Ludwig van Beethoven was left handed. In science, you find Newton and Einstein. The left-handed people are also really good at tennis and other single sports.

If you prefer one hand, but you are still good at writing with the other, you are mixed handed. research shows mixed-handers can remember everyday things better than other people. What did you eat for lunch two weeks ago? If you’re mixed handed, you can probably remember.

49.If right-handers cut up potatoes with their left hand, they will .

A.get hurt B.give up cutting

C.feel awkward D.change their tools

50.What is paragraph 2 mainly about?

A.Causes of being left handed. B.Encouragement to left-handers.

C.Punishment for using the left hand. D.Changes in opinions on left-handers.

51.According to the passage, right-handers .

A.learn better visually B.are good organizers

C.are better at single sports D.give clear directions to others

52.From the passage, we can learn that left-handers .

A.may be more talkative and outgoing

B.are ordinary people like right-handers

C.might remember everyday things better

D.no longer need to use right-handed tools

答案解析:

49. 根据文中“If you are right handed, try this experiment: Take a knife with your left hand and try cutting a potato into pieces. Don’t be surprised if you feel awkward(别扭的).” 可知,如果惯用右手的人用左手切土豆,会感到别扭,所以选C。

50. 第二段主要讲述了过去人们对惯用左手的人的看法以及现在家长和老师的接受情况,即关于惯用左手的人的观念发生了变化,所以选D。

51. 由“Right-handers are good at organizing people, too.” 可知,惯用右手的人善于组织,是好的组织者,所以选B。

52. 从“They concluded(得出结论)that left-handed people are left handed for the same reason that right-handed people are right handed.” 以及后文对惯用左手的人和惯用右手的人在不同方面特点的阐述可知,惯用左手的人和惯用右手的人一样都是普通人,只是习惯不同,所以选B。

D

Should Children Be Allowed to Get Bored?

Children need time to stand and stare. They should be allowed to get bored so that they can develop their ability to be creative.

Children are expected by their parents to be reading a textbook all the time. However, research shows that it may hamper the development of their imagination, while boredom can give them opportunities to develop creativity.

Boredom is often linked with loneliness, but a writer named Meera Syal said boredom had helped her in developing her mind. She told researchers about her childhood. Having few things to do, Syal often talked with her neighbors. She also tried to do things like learning to bake cakes. “But importantly, I thought and wrote a lot, because I was bored,” Syal said. She kept a diary, filling her time with short stories and poems she made up.

Grayson Perry, an artist, grew up in a family with little money. He enjoyed himself by making up stories, drawing pictures for his stories and reading many books in the library. Bored but free, he spent hours looking out of the window, watching the changing clouds and seasons. Perry filled up his free time with what he liked. He became creative, because he could think freely.

Dr. Belton is an expert on the effects of emotions on learning. “Boredom could be an uncomfortable feeling,” she said. “But some young people cannot deal with that boredom creatively. So sometimes they may break a classroom window, or drive a car out for a mad race.”

Usually, when children have nothing to do, they would turn on the TV, the computer, or the phone. Their time on these things has increased, yet they need to have time to think about their experiences through play or just watching the world around them.

It is this kind of thinking that can inspire the imagination. On the other hand, the TV or phone may cut short the thinking process. That can be harmful to the development of creativity. “For developing the ability to be creative,” Dr. Belton advised, “perhaps we need to stand and stare, and stay off-line from time to time.”

53.What does the word “hamper” in Paragraph 2 probably mean?

A.Slow down. B.Keep up with.

C.Go beyond. D.Give rise to.

54.The writer talks about Syal and Perry to .

A.stress the great differences between them

B.introduce a popular writer and a famous artist

C.suggest good ways of going through boredom

D.show effects of boredom on developing creativity

55.What can we learn from the passage?

A.Boredom provides children with space to think freely.

B.It’s much better for children to be busy than be bored.

C.Boredom helps children deal with difficulties properly.

D.It’s boring for children to think about their experiences.

答案解析:

53. 根据“Children are expected by their parents to be reading a textbook all the time. However, ... while boredom can give them opportunities to develop creativity.”可知,一直读书可能对想象力的发展有阻碍作用,“hamper”意思与阻碍相近,“slow down”有减缓、阻碍发展的意思,所以选A。

54. 文中讲述Syal和Perry在无聊时的行为以及最终变得有创造力,是为了展示无聊对发展创造力的影响,所以选D。

55. 从“Bored but free, he spent hours looking out of the window, watching the changing clouds and seasons. Perry filled up his free time with what he liked. He became creative, because he could think freely.”以及整体内容可知,无聊给孩子们提供了自由思考的空间,所以选A。

相关内容

热门资讯

重阳寄情深 感恩记心中——华龙... 在重阳节来临之际,为传承中华优秀传统文化,厚植学生感恩情怀,10月27日,华龙区濮东小学全体师生齐聚...
指南者留学学姐说:GPA83.... 一、留学契机 2023 年 4 月,中国人民大学金融专业的我,正看着身边同学为保研夏令营忙碌,可我...
成人高考学校TOP榜单揭晓:优... 在终身学习成为时代潮流的当下,成人高考作为提升学历、实现职业跃迁的重要通道,正吸引着越来越多的社会人...
前瞻“十五五”:我国职业教育发... “十四五”期间,我国建成世界规模最大的职业教育体系,中职、高职与职业本科结构比例持续优化,助力学生就...
普通中等专业学校招生、高考报名... 近日,北京市委教育工委市教委新媒体平台“首都教育”、北京教育融媒体中心融媒体矩阵的“北京考试报”微信...
云南成人高考学校权威榜单:顶尖... 2025年10月25日,新浪财经发布专题报道《成人高考学校大盘点:开启你的学历提升之旅》,对云南省内...
【未成年人保护】专题讲座进校园... 为切实加强儿童安全教育,筑牢未成年人健康成长安全防线,县妇联联合县教育局共同推进防性侵专项教育工作,...
2025中国留学机构排名一览表 一、2025中国留学机构排名一览表 每到申请季,准备留学的学生和家庭总会面临一堆问题:到底哪家中介...
日本股市大涨创历史新高,日经2... 文/帅可聪 2025年10月27日,日本股市大涨再创历史新高,日经225指数首次收于50000点上方...
大专生工作后能专升本吗?对职业... “工作后再专升本,时间精力够吗?”“拿到本科学历,真的能涨薪或晋升吗?” 很多大专生工作后都会有这样...