历年大学英语六级真题及答案解析之阅读理解1(2024年12月第二套)
开心田螺
2025-11-08 01:15:46
0

Passage One

Questions 46 to 50 are based on the following passage.

With population increases and global urbanisation ever accelerating, much attention is focused on the sustainability of our cities and scarce attention is paid to the countryside.

Rural life is associated with closely-knit communities, sense of belonging, and a simple, tranquil life. Yet whilst some or all of these elements exist in the countryside, so do conservatism and a lack of employment opportunities. And it is mostly due to the latter that rural communities are suffering. Attracted by the improved economics of urban areas, country-dwellers across the world are moving out, contributing to the excessive crowdedness of densely populated cities, and leaving the countryside in desolation.

So how can the countryside ensure its survival among these changes; or should it at all? Due to both the distance between residences and facilities and often intermittent public transport, those living in the countryside are heavier automobile users. Rural dwellers also use more energy maintaining their mostly detached buildings.We may be piled up like boxes in the city, but this brings energy efficiency that the countryside cannot match.Rural energy requirements result in higher carbon emissions per person than in the city, so it is actually irresponsible to endorse such a lifestyle choice.

Protecting the countryside is a hot topic. Those who have made their fortunes in the city often buy second homes in the countryside, visiting intermittently for a sample of a supposedly simple life. The side-effect of this is that house prices are pushed up due to increased demand, leaving them unaffordable for local people. A solution has yet to be found for this challenge, for market forces are further forcing residents out of the countryside. For those who believe in rural preservation, this is deplorable.

Whilst an idealised view of the countryside is common, the reality is that rural life has continuously evolved. Industrialisation brought an increase in divisions of labour, changing social links between rural people.The internet has introduced once foreign cultures into the countryside. Improved travel connections and affordability have made the world more accessible, creating a"global village". Considering these changes,surely an evolving countryside is inevitable.

Perhaps the countryside should also prepare itself for massive population increases in the future. With cities across the world growing rapidly, how will the current urban generation respond to the inevitable social changes of mass urbanisation? Will the longing for a simpler life become stronger, fueling a rural renaissance?

As the world continues to urbanise, the voices calling for rural preservation may well grow louder. But change is inevitable. We know that the world is going to see new cities emerging from the dust and current cities growing into megacities, but the future of the countryside is less clear.

46. What has become of the rural areas nowadays?

A) They are becoming somewhat deserted.

B) They are being increasingly urbanised.

C) They are closely-knit communities.

D) They are haunted by conservatism.

47. What does the author think of the rural lifestyle?

A) It is unlikely to survive given the on-going changes.

B) It is less energy-efficient compared to that in cities.

C) It is highly dependent upon heavy automobiles.

D) It is a choice more affluent people will endorse.

48. What does the author think of rich urban residents buying a second home in the countryside?

A) It is bound to mar the traditional rural life.

B) It adversely impacts rural social stability.

C) It hinders rural economies' revitalisation.

D) It is detrimental to rural preservation.

49. What do we learn about the countryside with industrialisation and technological advances?

A) It is destined to change gradually.

B) It will present an idealised way of life.

C) It is likely to embrace foreign cultures.

D) It will become increasingly diversified.

50. What does the author think of the future of the countryside compared with cities?

A) It is going to be harder for the locals.

B) It is going to resemble that of cities.

C) It is less likely to stay static.

D) It is less easy to envisage.

答案解析:

46. 由题干中的关键词“rural areas nowadays”定位到第二段。第二段提到“Attracted by the improved economics of urban areas, country-dwellers across the world are moving out...and leaving the countryside in desolation.”,即受城市地区经济改善的吸引,世界各地的农村居民都在搬离……,使农村陷入荒凉,所以现在农村地区有些被遗弃了,选A。更多题库内容,请微信搜索英语巴士小程序。

47. 由题干中的关键词“rural lifestyle”定位到第三段。第三段提到“Rural energy requirements result in higher carbon emissions per person than in the city, so it is actually irresponsible to endorse such a lifestyle choice.”,即农村的能源需求导致人均碳排放量高于城市,因此支持这种生活方式选择实际上是不负责任的,说明与城市相比,农村生活方式能源效率较低,选B。

48. 由题干中的关键词“rich urban residents buying a second home in the countryside”定位到第四段。第四段提到“The side-effect of this is that house prices are pushed up due to increased demand, leaving them unaffordable for local people...for market forces are further forcing residents out of the countryside. For those who believe in rural preservation, this is deplorable.”,即这样做的副作用是,由于需求增加,房价被推高,使当地人买不起……因为市场力量正进一步迫使居民离开农村。对于那些相信农村保护的人来说,这是令人遗憾的,说明富有的城市居民在农村购买第二套住房对农村保护不利,选D。

49. 由题干中的关键词“countryside with industrialisation and technological advances”定位到第五段。第五段提到“Whilst an idealised view of the countryside is common, the reality is that rural life has continuously evolved...Considering these changes, surely an evolving countryside is inevitable.”,即虽然对农村的理想化看法很常见,但现实是农村生活一直在不断演变……考虑到这些变化,农村不断发展演变肯定是不可避免的,说明随着工业化和技术进步,农村注定会逐渐改变,选A。

50. 由题干中的关键词“future of the countryside compared with cities”定位到最后一段。最后一段提到“We know that the world is going to see new cities emerging from the dust and current cities growing into megacities, but the future of the countryside is less clear.”,即我们知道,世界将看到新的城市从尘埃中崛起,现有的城市将发展成特大城市,但农村的未来却不太明朗,说明与城市相比,农村的未来更不容易想象,选D。

相关内容

热门资讯

指南者留学学姐说:GPA86 ... 一、留学契机 我本科就读于北京理工大学自动化专业,且全程采用全英文教学模式,这不仅夯实了我的专业基础...
茨开镇中心学校2025-202... 茨开镇中心学校2025-2026学年上学期寒假致家长一封信 1 尊敬的家长朋友们: 您好! 回首2...
荷兰留学热门专业解析 现有资料主要聚焦于荷兰本科热门专业的申请情况、推荐院校、申请要求以及整体规划建议等内容 •热门本科专...
校长听评课要走出哪些误区 听评课是把控课堂走向与质量的重要手段。一所学校如果没有建立起常态化的听评课机制,其课堂管理乃至整个教...
全国会计专业技术资格考试报名常... 01 报考全国会计专业技术资格考试(以下简称会计资格考试)报名需要具备什么条件? 答:报名参加会计资...
郑强应邀到河南两所高校,作专题... 近日,浙江大学求是特聘教授、著名教育家郑强应邀,先后到河南牧业经济学院、河南工业大学,为两校师生作专...
【青少年普法】以法为盾 守护青... 为切实维护校园安全稳定,营造文明和谐的育人环境,坚决杜绝校园霸凌行为发生,筑牢校园安全法治屏障,1月...
新规落地!“他还是个孩子”不再... 2026年1月1日 新修订的《中华人民共和国治安管理处罚法》 (以下简称“新法”) 正式施行 新法首...
以教育科技人才一体发展服务支撑... ◎摘 要坚持教育科技人才一体发展,是党中央统筹“两个大局”作出的重要战略部署。高校要准确把握教育科技...
不拼校招拼 “校订”!福耀科大... 2026年1月新浪财经金麒麟论坛上,中央财经大学研究员刘姝威的演讲戳中高考生家长核心焦虑: “作为大...