2015年新课标2
C
More student than ever cefore are taking a gap-year (间隔年)before going to university.It used to be called the “year off” between school and university.The gap-year phenomenon originated(起源) with the months left over to Oxbridge applicants between entrance exams in November and the start of the next academic year.
This year, 25,310 students who have accepted places in higher education institutions have put off their entry until next year, according to statistics on university entrance provided by University and College Admissions Serbice(UCAS).
That is a record 14.7% increase in the number of students taking a gap year.Tony Higgins from UCAS asid that the statistics are good news for everyone in higher education. “Students who take a well-planned year out are more likely to be stisfied with, and complete, their chosen course. Students who take a gap year are often more mature and responsible,” he said.
But not everyone is happy. Owain James, the president of the National Union of Students(NUS), argued that the increase is evidence of student had ship – young people are being forced into earning money before finishing their education. “New students are now aware that they are likely to leave university up to £15,000 in debt. It is not surprising that more and more students are taking a gap year to earn money to support their study for the degree.NUS statistics show that over 40% of students are forced to work during term time and the figure increases to 90% during vacation periods,”he said.
29. What do we learn about the gap year from the text?
A. It is flexible in length.
B. It is a time for relaxation.
C. It is increasingly popular.
D. It is required by universities.
30. According to Tony Higgins,students taking a gap year______.
A.arc better prepared for college studies
B.know a lot more about their future jobs
C.are more likely to leave university in debt
D.have a better chance to enter top universities
31. How does Owain James feel about the gap-year phenomenon?
A. He's puzzled.
B. He's worried.
C. He's surprised.
D. He's annoyed.
32. What would most students do on their vacation according to NUS statistics?
A.Attend additional courses.
B. Make plans for the new term.
C.Earn money for their education.
D.Prepaer for their graduate studies.
答案解析:
29. C 根据原文“More students than ever before are taking a gap-year before going to university.”以及“That is a record 14.7% increase in the number of students taking a gap year.”可知,间隔年越来越受欢迎,所以选C。
30. A 根据原文“Students who take a well-planned year out are more likely to be satisfied with, and complete, their chosen course. Students who take a gap year are often more mature and responsible,”可知,Tony Higgins认为参加间隔年的学生对大学学习准备更充分,所以选A。更多真题请微信搜索英语巴士小程序。
31. B 根据原文“But not everyone is happy. Owain James... argued that the increase is evidence of student hardship...”可知,Owain James对间隔年现象感到担忧,所以选B。
32. C 根据原文“NUS statistics show that over 40% of students are forced to work during term time and the figure increases to 90% during vacation periods”可知,根据NUS统计,大多数学生在假期会打工挣钱用于教育,所以选C。