2016年全国卷3
第二节(共1小题;每小题10分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。15.(10分)
Everyone knows that fish is good for health.(16) But it seems that many people don't cook fish at home.Americans eat only about fifteen pounds of fish per person per year,but we eat twice as much fish in restaurants as at home.Buying,storing,and cooking fish isn't difficult.(17) This text is about how to buy and cook fish in an easy way.
(18) Fresh fish should smell sweet:you should feel that you're standing at the ocean's edge.Any fishy or strong smell means the fish isn't fresh.(19)When you have bought a fish and arrive home,you'd better store the fish in the refrigerator if you don't cook it immediately,but fresh fish should be stored in your fridge for only a day or two.Frozen fish isn't as tasty as the fresh one.
There are many common methods used to cook fish.(20)First,clean it and season it with your choice of spices(调料).Put the whole fish on a plate and steam it in a steam pot for 8 to 10 minutes if it weighs about one pound.(A larger one will take more time.)Then,it's ready to serve.
A.Do not buy it.
B.The easiest is to steam it.
C.This is how you can do it.
D.It just requires a little knowledge.
E.The fish will go bad within hours.
F.When buying fish,you should first smell it.
G.The fats in fish are thought to help prevent heart disease.
答案解析:
16. G 根据前文“Everyone knows that fish is good for health”可知,此处应进一步阐述鱼对健康的具体好处。选项G“鱼中的脂肪被认为有助于预防心脏病”符合语境,进一步说明了鱼对健康的好处,故选G。更多真题请微信搜索英语巴士小程序。
17. D 根据前文“Buying,storing,and cooking fish isn't difficult”可知,此处应说明买鱼、存鱼和做鱼并不难的原因。选项D“它只需要一点知识”符合语境,解释了为什么这些操作不难,故选D。
18. F 根据后文“Fresh fish should smell sweet”可知,此处应提到买鱼时要闻其气味。选项F“买鱼时,你应该先闻一闻”符合语境,引出了后文关于鱼的气味描述,故选F。
19. A 根据前文“Any fishy or strong smell means the fish isn't fresh”可知,此处应说明遇到不新鲜的鱼应该怎么做。选项A“不要买它”符合语境,是对前文不新鲜鱼的处理建议,故选A。
20. B 根据后文“First,clean it and season it with your choice of spices. Put the whole fish on a plate and steam it in a steam pot for 8 to 10 minutes”可知,此处应提到一种烹饪鱼的方法。选项B“最简单的方法是蒸它”符合语境,且后文详细描述了蒸鱼的过程,故选B。