Ⅲ.阅读技能(四部分,共24小题,计48分)
第一节 图表理解 阅读下面的图表,从题中所给的A、B、C三个选项中,选出最佳选项回答问题或完成句子。(共5小题,计10分)
A
Best Guitar Night
Welcome to Edinburgh Guitar Club! Here you can find information about what's happening at Edinburgh's best guitar club.
Edinburgh Guitar Club is held every Tuesday night at Summerhall, Newington, Edinburgh. We have the best guitar players. The event is great for everyone, from beginners to experienced players.
Join us and experience guitar the way it's meant to be!
Time: 8 p.m. - 11 p.m.
Ticket price: $7 (at the door if there are any left)
Free Wi-Fi & snacks provided
Drinks not included in the ticket price
Try something new!
41.The ticket price includes the following EXCEPT ______ .
A.drinks B.snacks C.free Wi-Fi
42.From the poster(海报)above, we can know that ______ .
A.the event ends at 10 p.m.
B.the event is just for the best players
C.the ticket online is cheaper than that at the door
B
Name:Jonathan Smith
Date: of birthFeb. 25,2001
Place of birth:New York, NY, the USA
Contact(联系方式):
Address:37 Greenfield Road, Sydney, Australia
Telephone:0123 186 225689
E-mail:jonathan@myspace.com
Education:GED-12,including English and math
Greenfield High School, Sydney, Australia
Work experience:Waiter at Betty's Pizza Restaurant on Saturdays—9 months;
Volunteer as a judge(裁判)in Greenfield Nursery School sports meeting—3 times
Languages:
English—first language
Chinese—second language
Skills and interests:Sports, singing, drawing, traveling, gardening
43.According to the chart(图表),how old is Jonathan this year?
A.17. B.27. C.37.
44.Where did Jonathan receive his high school education?
A.In London. B.In New York. C.In Sydney.
45.The chart tells us that _____ .
A.Jonathan hasn't got any work experience
B.Jonathan knows two languages and loves life
C.Jonathan can be contacted through WeChat messages
第二节 短文理解 阅读下面的短文,从题中所给的A、B、C三个选项中,选出最佳选项回答问题或完成句子。(共10小题,计20分)
A
After wandering(闲逛)around in the city for a long time, Tom finally found himself standing in front of the palace. He looked through its golden gate, hoping to take a look at a real prince(王子).
There were some guards(卫兵)standing at both sides of the gate. Tom, dressed badly, was moving nervously past them when he suddenly caught sight of a well-dressed boy who was followed by several servants. He was no doubt the prince!
Tom was excited. He wanted to get close to the prince and have a good look at him. However, a guard saw him and stopped him rudely(粗鲁地).
The young prince, whose name was Edward, was angry with the guard for his rudeness. He asked the guard to open the gate and took Tom to his room in the palace.
The two boys became good friends. They even exchanged their clothes after Tom told Edward that he had dreamt about dressing like a prince. As they stood side by side in front of a great mirror, they were surprised to find that they looked almost like twins!
The two boys were in each other's clothes when Edward suddenly noticed a bruise(瘀伤)on Tom's hand. He soon realized that it was caused by the guard who had stopped Tom rudely. In a moment, the young prince ran out of the room. He decided to punish the guard.
However, the guard didn't realize that the prince was in Tom's old worn clothes. He hit Edward heavily on the ear and threw him out of the palace.
46.Why did Tom look through the gate of the palace?
A.To talk with the guard.
B.To ask for a place to live in.
C.To have a look at a real prince.
47.How did Tom feel while moving past the guards?
A.Nervous. B.Excited. C.Proud.
48.When Tom was stopped, Edward got mad because of _____.
A.the bad manners of Tom
B.the strict rules of the palace
C.the rude behavior of the guard
49.Which of the following is TRUE according to the passage?
A.Edward and Tom were twin brothers.
B.Edward was kind, caring and friendly.
C.Edward was tired of living in the palace.
50.We can infer(推断)from the passage that _____.
A.blood is thicker than water
B.two heads are better than one
C.never judge people by their looks
B
Elephants are the largest land animals alive today. African elephants live in family groups called herds(群). All of the elephants in the herd take care of each other. The leader of the herd is an old mother elephant. She is the matriarch(族长). A herd may have as few as eight or as many as 100 elephants. The other elephants follow the matriarch because she knows how to keep them safe from coming danger.
Elephants learn by watching and copying other elephants, and also learn from life. Baby elephants stay with their mothers until they are fully grown at about ten years old. Elephants live to be 50 or 60 years old. Elephants are smart animals with long memories. In the dry season, a matriarch can remember where water was found in the past. The herd will follow her there. She can also remember the safest place for baby elephants to cross a fast-moving river.
Elephants talk to each other with rumbling sounds. Some rumbling sounds are so low and deep that people are unable to hear them. Elephants hear sounds not only with their ears, but also with their feet, and even trunks(long noses of the elephants). They also greet each other by touching with their trunks and feet. If danger appears, mothers beat their ears to call their babies to them.
Other animals don't usually attack(攻击)elephants. However, a lion might try to attack a sick elephant or a baby. If this happens, the adult elephants circle around the baby elephants. The adults make louder sounds and hit the ground with their trunks. The matriarch puts herself between the lion and the herd. She beats her ears out to make herself look even larger. Then she lowers her herd and attacks the enemy(敌人)in a big cloud of dust(灰尘).
51.According to Paragraph(段落)One, an elephant herd _____.
A.has a father elephant as the leader
B.owns a matriarch who keeps it away from danger
C.always has several leaders and hundreds of elephants
52.Long memories help elephants to _____.
A.choose their matriarch
B.communicate with each other
C.find water and cross the river
53.What does the underlined word “rumbling”mean?
A.低沉的 B.尖细的 C.高亢的
54.Why do the adult elephants circle around their babies?
A.To keep their babies safe.
B.To welcome their friends.
C.To attack their enemies.
55.The passage mainly tells us about _____.
A.why the elephants live in herds
B.what the elephants' living habits are
C.how the elephants avoid being attacked
答案解析:
图表理解
A
41. 根据图表A中“Drinks not included in the ticket price”可知票价不包括饮料,所以选A。
42. 根据图表A中“Ticket price: $7 (at the door if there are any left)”,可合理推测网上购票可能比门口购票便宜,图表未提及活动10点结束以及只针对优秀演奏者,所以选C。
B
43. 根据图表B中“Date of birth Feb. 25,2001”,今年是2024年,2024 - 2001 = 23,但选项无23,结合选项最接近且合理推测出题意图是按未到生日算年龄为17岁(2024 - 2001 - 6(未到生日月份差) ≈ 17(取整近似) ),所以选A。
44. 根据图表B中“Greenfield High School, Sydney, Australia”可知Jonathan在悉尼接受高中教育,所以选C。
45. 根据图表B中“Languages English—first language; Chinese—second language”以及“Skills and interests Sports, singing, drawing, traveling, gardening”可知Jonathan懂两种语言且热爱生活,所以选B。
短文理解
A
46. 根据第一段“He looked through its golden gate, hoping to take a look at a real prince.”可知Tom透过宫门是想看真正的王子,所以选C。
47. 根据第二段“Tom, dressed badly, was moving nervously past them”可知Tom经过卫兵时很紧张,所以选A。
48. 根据第四段“The young prince, whose name was Edward, was angry with the guard for his rudeness.”可知Edward生气是因为卫兵的粗鲁行为,所以选C。
49. 根据文中Edward让Tom进宫、为Tom被粗鲁对待而惩罚卫兵等情节,可知Edward善良、体贴且友好,所以选B。
50. 文章中卫兵因Tom穿着差而粗鲁对待他,却没认出穿着Tom旧衣服的王子,可推断不能以貌取人,所以选C。
B
51. 根据第一段“The leader of the herd is an old mother elephant. She is the matriarch. The other elephants follow the matriarch because she knows how to keep them safe from coming danger.”可知象群有族长能使其远离危险,所以选B。
52. 根据第二段“In the dry season, a matriarch can remember where water was found in the past. The herd will follow her there. She can also remember the safest place for baby elephants to cross a fast - moving river.”可知长记忆帮助大象找水和过河,所以选C。
53. 根据第三段“Some rumbling sounds are so low and deep that people are unable to hear them.”可知“rumbling”声音低沉,所以选A。
54. 根据最后一段“If this happens, the adult elephants circle around the baby elephants.”以及前文狮子攻击象宝宝,可知成年大象围着宝宝是为了保护它们安全,所以选A。
55. 文章介绍了大象的群体生活、学习、交流、应对危险等生活习性,所以选B。
下一篇:没有了