历年中考英语真题及答案之阅读理解(2015年长沙卷)
开心田螺
2025-12-19 19:32:59
0

第一节 图表理解

A

Dear Sir/Madam,

English Teachers Wanted!

Our school set up in 2012 is a high school. Now there is an urgent(急切的) need for English teachers. We have posted(发布) our advertisement on our website. You can visit weinhuaschool.com or call Alex at 845-6789 for more information. If you are interested, please send your resume(简历) to us, and we will reply as soon as possible.

● love teaching

● speak fluent(流利的) English

● be good at computer skills

● have good communication skills

41.How can you get more information about the advertisement?

A.By visiting the website of Wenhua School.

B.By calling Mike at 845-6789.

C.By sending your resume to the school.

42.Which of the following is NOT required according to the advertisement?

A.Good computer skills.

B.Good communication skills.

C.At least three-year teaching experience.

B

Missing since:June 3,2015

Poodle:young(2 years old),curly hair,shy

Last seen:Wuyi Square

Please contact(联系):Sarah 839-6722

sarahcs@hotmail.com

Please do not run after the dog.It may run in fear.

Home soon with your help!

Lost and found items(物件)will be displayed(陈列)in the school hall.

On Friday,June 15,2015

During lunch 12:30—1:30

Parents:If you know that your child has lost something,please remind(提醒)him or her.You are also welcome to have a look.

43.What is Poodle like?

A.It's brave. B.It's lovely. C.It's shy.

44.From the chart(图表)above,we know that ________ .

A.Poodle was lost two years ago

B.we can call Sarah or email her if we find Poodle

C.parents are not allowed to look at the display on June 15,2015

45.How long will the display last?

A.Half an hour. B.An hour. C.Two hours.

第二节 短文理解

China is a nation of etiquette(礼仪).Chinese people are among the most hospitable people in the world.If foreigners visit a Chinese family,they would be surprised at the warmth that they would receive as guests.

When you visit a Chinese family,the host usually makes tea for you.Then he will serve you snacks(小吃)like biscuits or candy.Someone in the family will also chat with you,never letting you feel lonely.

At the same time,other family members will prepare a meal for you.Chinese people treat(款待)their guests with a big meal.They always present more food than the guest can eat.On the table,the guests must be the first to eat.Perhaps one of the things that surprises a western guest most is that the Chinese host likes to pick food for visitors,which won't happen at western tables.The Chinese family go out of their way to make you feel at home.As you are done eating,the host usually says,“It seems that you didn't eat much.Please have more.” Although you tell them you are full,they still put more food in your bowl.

Being warm and hospitable has long been an important part of Chinese culture and tradition.As Confucius(孔子)said thousands of years ago:

To meet friends from afar

How happy we are!

46.What does the underlined word “hospitable” mean in this passage?

A.好客的 B.勤劳的 C.朴实的

47.As a guest in a Chinese family,you are usually offered ________ by the host.

A.coffee and snacks B.juice and snacks C.tea and snacks

48.Why does a western visitor feel surprised when the host picks food for him?

A.Because he thinks it's not polite.

B.Because he thinks it's not necessary.

C.Because it won't happen in western countries.

49.What the Chinese family do for the guests is to ________ .

A.make them feel at home

B.show their wealth

C.make them feel uncomfortable

50.What's the meaning of the words by Confucius at the end of the passage?

A.学而时习之,不亦说乎?

B.有朋自远方来,不亦乐乎?

C.人不知而不愠,不亦君子乎?

B

Li Ting,15,from Shanghai,was preparing a talk on some western festivals.She searched online for certain information and made PowerPoint presentations(展示).

Wu Qiang,her classmate,was doing his chemistry homework carefully.But he couldn't work out the last problem even he tried his best.So he took out his mobile phone,opened a special app(应用软件),and searched the problem.Answers soon appeared on the screen in several seconds.

Nowadays,many students do homework online with the help of the Internet like Li and Wu.They search information online,use apps or discuss through QQ and WeChat.

“It's convenient.You don't have to wait for your teacher to explain it to you face to face,”according to Wu.“You can also learn by seeing how others work them out.What's more,it improves students' abilities.And it's especially true for new kinds of homework.I am quite skilled at finding information online and using Microsoft Office.”

However,this trend(趋势)also causes problems.Some lazy students just copy the answers

online without thinking.Even some ask their classmates to do homework for them.And their teachers don't know the fact.

Anyhow,knowing how to use the Internet is important.The key is to have good self-control.When you come across(遇到)a difficult problem,think about it by yourself first.Be sure to understand the reasons behind the answers after you've turned to the Internet,or you won't make progress.If you are not sure about your self-control,ask your parents for help.

51.Both Li Ting and Wu Qiang used the Internet to ________ .

A.play games B.search information C.take exams

52.Paragraph 4 is mainly about ________ of doing homework with the help of the Internet.

A.the advantages B.the disadvantages C.the problems

53.Which problem is NOT mentioned in paragraph 5?

A.Some students only copy the answers online.

B.Some cheat their teachers by asking their classmates to do homework for them.

C.Nobody is able to finish their homework now without the Internet.

54. ________ is the key to using the Internet to study.

A.Self-respect B.Self-control C.Self-development

55.In this passage the writer wants to tell us that ________ .

A.the Internet can be a good helper if we use it properly

B.the Internet has made all the students lazy

C.it's not necessary to learn to use the Internet

C

Have you ever heard of e-waste(electronic waste,电子垃圾),which can be produced every day? How do you deal with your computers,MP4 players and mobile phones when they're broken or you want a new one?

Most people just throw them away.With the development of electronic industry,e-waste pollution has become a serious problem.According to the United Nations,in 2014,people around the world produced 41.8 million tons of e-waste and only recycled 6.5 million tons.The US was the biggest waster,producing 7.1 million tons.China came second,with 6 million tons.

It's important to pay attention to e-waste.It can either be valuable or harmful(有害的),depending on how we deal with it.E-waste is a valuable urban mine(城市矿藏).The value of the metals,like gold and silver in the waste around the world,is amazing.And the metals can be reused.But if people throw them away,the toxic chemicals(有毒化学物质)can get into the earth or air,affecting the environment and people's health.

Apple,for example,now recycles people's used products in China when they are buying new ones.The company will test and repair the used ones and sell them at lower prices.To help reduce(减少)e-waste,we can buy longer lasting electronic products.If you have unwanted electronics,find a new home for them.You can also take computers and phones to see if companies offer recycling programs.

56.The following can become e-waste EXCEPT ________ .

A.computers B.mobile phones C.plastic bags

57.Which country produced most e-waste last year according to the United Nations?

A.America. B.China. C.Japan.

58.What does the underlined word “affecting” mean in this passage?

A.保护 B.影响 C.改善

59.From Paragraph 4,we learn that ________ .

A.the recycled Apple products will be sold at higher prices

B.buying longer lasting electronic products is a good way to reduce e-waste

C.it's better to keep the unwanted electronics in your bedroom

60.The main purpose of this passage is to ________ .

A.prove that e-waste is useless

B.encourage people to buy more electronic products

C.advise people to deal with e-waste properly to reduce pollution

答案解析:

第一节 图表理解

A

41. 根据文中“You can visit weinhuaschool.com or call Alex at 845 - 6789 for more information.”可知,可以通过访问文华学校的网站或拨打亚历克斯的电话获取更多信息,选项A符合,选项B中电话对应的人名错误,选项C是发送简历,不是获取更多信息的方式,所以选A。

42. 文中要求“be good at computer skills(擅长电脑技能)”和“have good communication skills(有良好的沟通技能)”,选项A、B都有提及,而文中未提及至少三年教学经验,所以选C。

B

43. 根据文中“Poodle: young(2 years old), curly hair, shy”可知,贵宾犬很害羞,选项A勇敢的、选项B可爱的均未提及,所以选C。

44. 根据文中“Missing since: June 3, 2015”可知贵宾犬是2015年6月3日丢失的,不是两年前,选项A错误;文中给出了联系莎拉的电话和邮箱,所以找到贵宾犬可以联系她,选项B正确;文中说欢迎家长来看陈列的失物,选项C错误,所以选B。

45. 根据文中“During lunch 12:30—1:30”可知,陈列持续一个小时,所以选B。

第二节 短文理解

A

46. 根据后文“If foreigners visit a Chinese family, they would be surprised at the warmth that they would receive as guests.”可知中国人热情好客,所以“hospitable”意思是好客的,选A。

47. 根据文中“When you visit a Chinese family, the host usually makes tea for you. Then he will serve you snacks(小吃) like biscuits or candy.”可知,主人通常会提供茶和小吃,选C。

48. 根据文中“Perhaps one of the things that surprises a western guest most is that the Chinese host likes to pick food for visitors, which won't happen at western tables.”可知,西方客人惊讶是因为这在西方国家不会发生,选C。

49. 根据文中“The Chinese family go out of their way to make you feel at home.”可知,中国家庭为客人做这些是为了让他们有宾至如归的感觉,选A。

50. “To meet friends from afar, How happy we are!”意思是“有朋自远方来,不亦乐乎?”,选项A意思是“学而时习之,不亦说乎?”,选项C意思是“人不知而不愠,不亦君子乎?”,所以选B。

B

51. 根据文中“Li Ting...was preparing a talk on some western festivals. She searched online for certain information...Wu Qiang...opened a special app(应用软件), and searched the problem.”可知,两人都用互联网搜索信息,选B。

52. 第四段提到“It's convenient...You can also learn by seeing how others work them out. What's more, it improves students' abilities...”,这些都是在讲借助互联网做作业的优点,选A。

53. 第五段提到“Some lazy students just copy the answers online without thinking. Even some ask their classmates to do homework for them.”,选项A、B都有提及,选项C说现在没有互联网没人能完成作业,文中未提及,所以选C。

54. 根据文中“The key is to have good self - control.”可知,使用互联网学习的关键是自我控制,选B。

55. 文章讲述了借助互联网做作业的优缺点,最后强调要正确使用互联网,有好的自我控制,所以作者想告诉我们如果正确使用互联网,它会是一个好帮手,选A。

C

56. 根据文中“How do you deal with your computers, MP4 players and mobile phones when they're broken or you want a new one? Most people just throw them away. With the development of electronic industry, e - waste pollution has become a serious problem.”可知,电脑、手机等电子产品会成为电子垃圾,塑料袋不是电子产品,不会成为电子垃圾,选C。

57. 根据文中“The US was the biggest waster, producing 7.1 million tons.”可知,美国产生的电子垃圾最多,选A。

58. 根据文中“But if people throw them away, the toxic chemicals(有毒化学物质) can get into the earth or air, affecting the environment and people's health.”可知,有毒化学物质进入地球或空气会影响环境和人们健康,所以“affecting”意思是影响,选B。

59. 根据文中“To help reduce(减少) e - waste, we can buy longer lasting electronic products.”可知,购买更耐用的电子产品是减少电子垃圾的好方法,选项B正确;文中说回收的苹果产品会以更低价格出售,选项A错误;文中说给不想要的电子产品找个新家,而不是放在卧室,选项C错误,所以选B。

60. 章主要讲了电子垃圾的危害以及如何正确处理电子垃圾来减少污染,所以目的是建议人们正确处理电子垃圾以减少污染,选C。

相关内容

热门资讯

统计学考研科目有哪些,统计学考... 统计学考研科目有哪些,统计学考研需要准备哪些科目 统计学考研,到底要准备哪些科目?这篇文章给你讲透了...
陕西一女老师上课打电话被认定“... 12月23日,网友发视频反映,陕西咸阳一小学老师上课接打电话,被学校认定为教学事故并罚款100元,引...
金莎宣布被男友孙丞潇求婚!二人... 搜狐娱乐讯 24日,金莎在社交平台上晒视频宣布被男友孙丞潇求婚,并配文:“时间:2025.12.23...
“三管三必须”推进高校安全治理... 来源:滚动播报 (来源:新华日报) 高校作为知识创新的高地与人才培养的摇篮,其安全稳定不仅关乎师生福...
走出校门开展校际学习,解锁“学... 大象新闻记者 李书恒 通讯员 王曼曼/文图 冬日暖阳融情谊,校际交流共提升。12月24日上午,新密市...
以赛促教展风采 以研促学提质量 ——2025年隆回县小学数学课堂教学竞赛在东方红小学成功举办   CCTV全频道宣传湖南讯:(通讯员...
38岁考公潮:一场关于“稳定”... 38岁,考公,与一场迟到的中年复活赛:当系统给你最后一次补票机会,你敢不敢赌上全部尊严? 兄弟,你刷...
追梦辱骂科尔再造内乱 但这次他... 勇士击败魔术,迎来一场久违的大胜。 可赛后,却没有多少人在谈论勇士的赢球,反倒是比赛中的一段插曲登上...
从「双减」到禁购试卷:命题权为... 在不少中小学里,考试正在变得越来越「日常」。 作业总量被压缩,校外培训被严格限制,但阶段性测试、质量...